Jdi na obsah Jdi na menu

 


Mateří kašička

Je produkována hltanovými žlázami mladých včel, kterou včely krmí larvičky (plod) a včelí královnu. Mateří kašičku obvykle produkují ve stáří 4-10 dní. Funkce hltanové žlázy je obnovitelná třeba v případě nedostatku mladých včel v úlu, či po zimním období při jarním rozvoji včelstev. Mateří kašička se využívá jako potravinový doplněk. Podporuje imunitní systém, pomáhá při depresích a vyčerpání, snižuje cholesterol a působí pozitivně na spoustu dalších onemocnění. Přidává se do krémů pro regeneraci pokožky a po úrazech. Mateří kašička neztrácí své vlastnosti ani po zamražení nebo vysušení.

Obsahuje minerální látky, cukry, tuky, aminokyseliny, bílkoviny, hormony, pyrimidiny, peptidy a další látky. Získávání je složité, odebírá se přímo z matečníků, kde včely krmí malé larvičky.