Jdi na obsah Jdi na menu

 


Med

Sladká lepkavá tekutina, kterou včely vytvoří zahuštěním nektaru, který nasají z květů do medného váčku. Postupným přidáváním enzymů a aminokyselin ze svých žláz pak tuto sladinu postupně vrství a ukládají do buněk - plástů. Během procesů postupně dochází ke snižování obsahu vody. Po zaplnění buňky a dosažení zralosti medu je každá buňka uzavřena voskovým víčkem. V daném okamžiku už má med obsah vody pod 20%. Medy máme květové a medovicové. Veškeré další medy jsou smíšené z obou druhů těchto medů. Složení medu závisí na směsi a množství daných květů, které včely navštíví. Také na lokalitě a daném ročním období.

Krystalizace medu je známkou jeho kvality. Nejdříve krystalizuje med světlý – květový. Obsahuje malé krystalky glukózy a množství pylových zrnek. Tmavé medovicové medy krystalizují později. Med skladujeme v temnu při teplotách 15 - 20°C.

Zkrystalizovaný med můžeme lehce ztekutit ve vodní lázni 45°C. Jakmile je med tekutý, tak jej opět uchováváme v temnu a chladnu. Med pohlcuje také pachy a vzdušnou vlhkost. Vždy jej pečlivě uzavřete víčkem a skladujte samostatně.