Jdi na obsah Jdi na menu

 


Propolis

Včely sbírají pryskyřičné látky, které produkují rostliny a pupeny stromů, které je chrání před parazity a houbovými onemocněními. Při zpracování tuto surovinu mísí s výměšky svých žláz. Významnou složkou propolisu je včelí vosk. Včely propolisem zatmelují otvory ve stěnách úlů, vyztužují okraje buněk plástů a pokrývají stěny úlů. Někdy se mu říká - včelí tmel. Působí zejména antibakteriálně. Při úlové teplotě 25-35 °C je propolis měkký a tvárný. Při chladnějších teplotách tvrdne a křehne. Obsahuje také éterické oleje.

Používá se do mastí a tinktur. Lze ho macerovat ve vodě i alkoholu. Díky svým vlastnostem má velmi široké využití. Působí protizánětlivě, tlumí bolest, urychluje hojení ran a podporuje imunitní systém. Lze ho použít proti bakteriím, virům, kvasinkám a plísním. Urychluje léčbu všech zánětlivých procesů organizmu, astma, chřipky, angíny, lupénky a ekzémů. Pomáhá při léčbě cukrovky, jater, ledvin, prostaty, krevnímu tlaku a určitým druhům rakovin. Má antibiotické, antimykotické, bakteriostatické, antivirové a desinfekční účinky. Má velký účinek v malých dávkách a koncentracích. Propolis se vždy liší podle druhů a množství rostlin, místa původu a období, ve kterém ho včely zpracovávají.