Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pyl

Pylová zrnka obsahují to nejlepší, co nám příroda nabízí. Včely zachytávají drobná zrnka pylu, která sčesávají kartáčky na nohách do košíčků, které jsou na třetím páru nohou. Přidávají k němu obsah z medného váčku a žláz a tvoří z něj rousky. To jsou ty barevné bochánky, s kterými je vidíme létat z květu na květ. Podle barvy pylového rousku lze určit, z jaké rostliny ho včely nosí.  Po příletu do úlu ho hlavičkou dusají do plástů, aby v nich nebyl vzduch. Uložený pyl používají pro zpracování potravy pro krmení larviček v buňkách.

Pyl má léčivé vlastnosti, obsahuje veškeré prvky, které jsou nezbytné a blahodárné pro náš organizmus. Pravidelné užívání pylu prodlužuje věk, zlepšuje chuť k jídlu, zlepšuje metabolismus, psychiku a má antibiotický účinek. Pomáhá při mozkových obtížích, jaterních chorobách, nemocích srdce. Zpevňuje cévy, zlepšuje zrak. Nejlepší účinky má pyl perga, který je přepracován včelami v úle. Projde mléčným kvašením, je mnohem lépe stravitelný a velmi účinný.