PYL
Pylová zrnka obsahují to nejlepší, co nám příroda nabízí. Včely zachytávají drobná zrnka pylu, která sčesávají kartáčky na nohách do košíčků, které jsou na třetím páru nohou. Přidávají k němu obsah z medného váčku a žláz a tvoří z něj rousky. To jsou ty barevné bochánky, s kterými je vidíme létat z květu na květ. Podle barvy pylového rousku lze určit, z jaké rostliny ho včely nosí. Po příletu do úlu ho hlavičkou dusají do plástů, aby v nich nebyl vzduch. Uložený pyl používají pro zpracování potravy pro krmení larviček v buňkách.
Pyl má léčivé vlastnosti, obsahuje veškeré prvky, které jsou nezbytné a blahodárné pro náš organizmus. Pravidelné užívání pylu prodlužuje věk, zlepšuje chuť k jídlu, zlepšuje metabolismus, psychiku a má antibiotický účinek. Pomáhá při mozkových obtížích, jaterních chorobách, nemocích srdce. Zpevňuje cévy, zlepšuje zrak. Nejlepší účinky má pyl perga, který je přepracován včelami v úle. Projde mléčným kvašením, je mnohem lépe stravitelný a velmi účinný.